Blog

Miért veszélyes a rossz napszemüveg?

2014.11.05 17:10

Miért veszélyes a rossz napszemüveg?

 

 

Napjainkban egyre többet hallhatunk arról, hogy az olcsó, UV-szűréssel egyáltalán nem rendelkező vagy gyenge UV-szűrő réteggel ellátott napszemüvegek többet árthatnak, mint amennyit használnak, a legtöbbek számára azonban nem teljesen egyértelmű, hogy miért.

 

 

 

 

A hunyorgás védelme

 

Senki számára nem ismeretlen a jelenség: az éles fény ellen hunyorgással védekezünk, a nyári tűző napon olykor már-már fájdalmas mértékben. Ez az ösztönös reakció az, ami szempilláink segítségével megszűri a szembe jutó sugarakat, így minimalizálja a káros sugarak bejutásának lehetőségét.

 

Amikor azonban napszemüveget viselünk, természetesen nem hunyorgunk – éppen ennek érdekében viseljük a napszemüveget.

 

Hogyan reagálunk a napszemüvegre?

 

A napszemüveg viselése során szemünk árnyékba kerül, íriszünk kitágul, hogy kompenzálja a napszemüveg okozta sötétséget. Ezen a ponton jelentkezik a szemüveg UV-szűrésének fontossága – egy jó UV-szűrő réteggel ellátott szemüveg megszűri a káros sugarakat, így azok nem jutnak a szembe. Ezzel szemben a gyenge vagy nem létező UV-szűrés eredményeképpen a kitágult íriszünkön keresztül sokkal több káros sugárzás jut a szembe, mint amennyi a napszemüveg viselése nélkül valaha is bejuthatna. Érdemes tehát megfontolni, hogy mennyit szánunk rá egy jó napszemüvegre és vele szemünk védelmére.