Blog

Strandröplabda, mint olimpia sportág

2016.08.04 12:01

Strandröplabda, mint olimpia sportág

 

A röplabda egyik versenyszáma a strandröplabda, mely 1996 óta szerepel a nyári olimpia programjában. A férfiak és a nők külön mérik össze tudásukat, 2 fős csapatokban. A strandröplabda egyenesen Hawaii-ról, illetve Dél-Kaliforniából ered, de rövid időn belül világszerte rendkívül közkedvelt sportággá nőtte ki magát.

 

 

 

A strandröplabda alapvető szabályai nem térnek el túl sokban a teremi változattól. Ez esetben is háromszor érhetnek a labdába a csapatagok tagjai, mielőtt átütnék a háló felett, illetve egy ember nem érhet a labdába kétszer egymás után. A különbségek inkább a környezeti adottságokban keresendők. Az egyik legnyilvánvalóbb, hogy a játékfelületet ez esetben nem a terem kemény padlója képezi, hanem homok. A teremröplabdát hat fős csapatokban játsszák, míg a strandröplabdát két-két fővel. A labda blokkolása itt érintésnek számít, tehát a háromból már csak két érintése marad az adott csapatnak.

 

 

A strandröplabda pálya 8 x 16 méteres, míg a teremi verziónál 9 x 18 méteres. Egy mérkőzés legfeljebb három játszmából áll, így legalább két játszmát meg kell nyerni egy mérkőzés győzelméért. A játszmák 21 pont eléréséig tartanak, az utolsónál viszont 15-ig. Amennyiben a két csapat összesített pontszáma eléri vagy túllépi a 7-et, térfelet cserélnek. Az utolsó játszma esetében, viszont akkor történik meg a térfélcsere, ha a csapatok összpontszáma eléri vagy átlépi az 5-öt. Amennyiben a két csapat összpontszáma eléri a 21-et, technikai szünetet tartanak, kivéve a döntő 3. játszmájakor.  A strandröplabdát cserék nélkül játsszák.

 

 

Ebben a sportágban Magyarországot sajnos még nem képviselte senki, és ez a Riói olimpián sem lesz másként. Férfi teremröplabda versenyszámban azonban 1964-ben Tokióban 6. helyezést ért el a magyar csapat, míg női megfelelőjében 1972-ben ötödikek, 1976-ban és 1980-ban pedig negyedikek lettek a ranglétrán hazánk képviselői. A strandröplabdában leginkább az Egyesült Államok csapatai teljesítenek jól, de Brazíliának is több érmet sikerült szereznie már.

 

 

Az öltözéket tekintve nők esetében fürdőruha, férfiaknál rövidszárú nadrág és ujjatlan felső az egységes viselet. Ezt természetesen még kombinálni kell valami olyan kiegészítővel, ami lehetővé teszi, hogy a vakító nap ne zavarja a játékosokat. Erre alkalmas lehet egy napellenzős sapka, de többnyire a napszemüveg a legjobb megoldás. Röplabdázáshoz a legideálisabb egy fotokróm napszemüveg, amely automatikusan sötétedik vagy világosodik az aktuális fényviszonyoknak megfelelően. Az Arctica S-131 F modellje például ilyen lencsékkel rendelkezik, emellett maximálisan kiszűri az UV-sugarakat, és tökéletesen illeszkedik a fejformához.