Blog

Sportlövészet a 2016-os olimpián

2016.08.09 14:46

Sportlövészet a 2016-os olimpián

 

A sportlövészet már az első olimpiai játékok óta jelen van a versenyszámok között, csupán 1904-ben és 1928-ban hiányzott a programból. Nők 1984 óta nevezhetnek.

 

 

Az összesített éremtáblázat alapján az Egyesült Államok toronymagasan vezetnek, összesen 50 arany, 29 ezüst és 34 bronzéremmel. A második helyen Kína áll, akiknek eddig 19 arany, 11 ezüst és 12 bronzérmet sikerült szerezniük. Magyarország jelenleg az 58 nemzet között a 11. helyen szerepel. A hazánkat képviselő sportlövészek 7 arany, 3 ezüst és 7 bronzéremmel rendelkeznek.

 

 

Az első aranyérmet Prokopp Sándor szerezte meg 1912-ben, Stockholmban hadipuska összetett versenyszámban. Halasy Gyula az 1924-es párizsi olimpián trap egyéniben végzett az első helyen. Takács Károly kétszeres olimpiai bajnok gyorstüzelő pisztoly versenyszámban: a londoni 1942-es és Helsinkiben az 1952-es játékokon szerezte meg aranyérmeit. Hammerl László 1964-ben a tokiói olimpián érdemelte ki az első helyet kisöbű puska fekvő versenyszámban. Moszkvában 1980-ban Varga Károly szintén kisöbű puska fekvő versenyszámban szerzett aranyérmet. Végül, a „legfrissebb” Igaly Diána aranyérme, amelyet 2004-ben, Athénben skeet versenyszámban zsebelt be.

 

 

A 2016-os Riói olimpián légpisztoly, légpuska, gyorstüzelő pisztoly, sportpisztoly, sportpuska fekvő és összetett, dupla trap, skeet, illetve trap versenyszámokat indítanak. Összesen 390 fő indulhat, melyből 219 férfi, 147 női versenyző, valamint 24 sportlövő, akiket egy háromoldalú bizottság választ ki. Egy országból versenyszámonként maximum 2-2 versenyző szerepelhet.

 

 

A puskás, illetve pisztolylövő számokban egy 10 körből álló lőtáblára céloznak a versenyzők. A gyorstüzelőknél nagyobb a tábla, de csak az öt legértékesebb kör számít. A puskásoknak különféle testhelyzetekből kell lőniük. A pisztolylövőknek ugyan egy helyben kell állniuk, azonban kizárólag egy kézzel tarthatják a fegyvert. A trap és a skeet versenyszámok esetében mozgó célpontok vannak, melyeket különféle lőállásokból kell eltalálni. A lőtávolság is változó: 10 méter a légpuska és légpisztoly esetében, 25 méter a gyorstüzelő, valamint sport- és nagyöblű pisztoly számoknál, 50 méter a sportpuska, szabadpisztolyos versenyzőknek, valamint 300 méter a nagyöbű szabadpuska és standard puska esetében.

 

 

A szabályok és lőtávolságon kívül az előírt öltözék is változik versenyszámonként. Bizonyos számoknál teljesen speciális öltözék szükséges, míg némelyiknél egy egyszerű sportruházat is megfelelő. Ennél a sportágnál nyilvánvalóan nagyon fontos az optikai élesség, a zavartalan látás. Ebből kifolyólag néhány versenyszámnál speciális szemüveg, egyéb esetben pedig egy kiváló minőségű napszemüveg vagy napellenzős sapka válhat szükségessé. Többek között a Rudy Project gyárt olyan különleges napszemüvegeket, amelyeket kimondottan sportlövészethez fejlesztettek ki. Ezek a modellek kiválóan illeszkednek a fejformához, stabilak, a lencsék fényre sötétednek, illetve világosodnak, optikai élességük is kiváló. Ilyen például a Rydon Carbon Smoke modell is.