Blog

Síszemüveg vagy napszemüveg?

2017.12.20 08:37

Síszemüveg vagy napszemüveg?

A nagy siklás előtt érdemes alaposan megfontolnod, hogy milyen módon biztosítod látásod védelmét. Az összefüggő hótakaró önmagában óriási kihívás szemeid számára, különösen a változó időjárási feltételek mellett. Ezen kívül a menetszéllel, csapadékkal, és az UV-sugárzással szemben is óvnod kell tekintetedet.

Mikor jó döntés a napszemüveg?

Ha napos időben csatolod fel a léceket, akkor tökéletes alternatíva a hagyományos napszemüveg. Ám abban a pillanatban, hogy az ég beborul már veheted is le. A lencsék ugyanis nedvesség hatására bepárásodnak, s gyakorlatilag átláthatatlanná teszik a horizontodat.

Ha síelés helyett a snowboardot részesíted előnyben, akkor nem a napszemüveg a te választásod. A felszálló porhónak köszönhetően ugyanis pillanatok alatt beindul a párásodás, ráadásul az esések következtében veszélybe kerülhet szemüveged épsége.

Mi alapján vásárolj síszemüveget?

Azt tehát már tudod, hogy mikor javasolható a napszemüveg. De ha neked síszemüvegre van szükséged, akkor óriási hangsúlyt kell fektetned a kiválasztásra.

A síszemüvegeket formájuk, és lencse-színük alapján különböztetheted meg egymástól.

A lencse színét az aktuális időjárási viszontagságokhoz kell alakítanod.

Milyen szín, milyen időben?

A gyakorlatban ez az alábbiakat jelenti:

A narancssárga a legnagyobb sztár ebben a szektorban. Borús időben remek látási viszonyokat biztosít, kiemeli a pálya-kontrasztokat, kihangsúlyozva az esetleges akadályokat. Univerzalitásának hála némileg ködben, és napsütésben is alkalmazható.

Ködös körülmények között a világos lencsék siethetnek a segítségedre: a citromsárga, vagy világoskék alternatívák abszolút helytállóak.

A foncsorozott, vagy sötét színű lencsék kiváló szolgálatot tehetnek napos időben, amikor a napfénnyel szembeni fokozott védelem biztosítása elengedhetetlen.