Blog

Milyen napszemüveget válasszak vízi sportokhoz?

2014.09.17 12:35

Milyen napszemüveget válasszak vízi sportokhoz?

 

 

 

A víztükörről és a hullámzás következtében a levegőben repkedő vízcseppekről visszatükröződő napfény fokozottan károsíthatja a szemet; így a vízi sportok rajongóiként kiemelt figyelmet kell fordítanunk a megfelelő napszemüveg kiválasztására. Ennek elmulasztása esetén ugyanis akár szürkehályog vagy pterigium (kúszóhályog) is kialakulhat.

 

 

 

 

UV-védelem

 

Mindenképp UV400-as napszemüveget válasszunk, illetve annak lencséje legyen polarizált, hogy kiszűrhessük a visszatükröződést. Így könnyebben észrevesszük a víz alatti sziklákat és a többi sportolót.

 

Fényre sötétedő lencse

 

Folyamatosan változó időjárási körülmények esetén a fényre sötétedő lencse az ideális: az aktuálisan a szembe jutó napsugárzás mértékéhez igazodó sötétségű lencse jóvoltából mindig tisztán láthatunk, akár felhős az ég, akár tűz a nap.

 

Víztaszító és páramentes bevonat

 

A víztaszító réteggel bevont lencsék gondoskodnak róla, hogy szemünk megfelelő védelmet élvezzen esőben, illetve akkor is, ha a hajó haladása mentén a tenger hullámokat vet. A páramentes bevonat, illetve spray jóvoltából pedig nem homályosul el a kép előttünk.