Blog

Mit jelent a fotokróm?

2016.06.30 15:34

Mit jelent a fotokróm?

Valószínűleg elég gyakran találkozhattunk már a fotokróm kifejezéssel, ha érdekelnek minket a napszemüvegek, szeretnénk beruházni egyre. 

A fotokróm lencsés napszemüvegek automatikusan sötétednek vagy éppen világosodnak a napfény erősségéhez alkalmazkodva. Az UV fény hatására a fotokróm lencsék folyamatosan változtatják szerkezetüket: amennyiben erősebben süt a nap, besötétednek, amikor ennek ellentettje történik, akkor meg világosodnak. Ezzel a funkciójukkal tehát állandóan igazodnak az éppen aktuális fényviszonyokhoz, mellyel kímélik a szemeket, optimalizálják a látást, viselőjük közbenjárása nélkül.

Ezzel csupán vezetés során lehetett negatívumokat tapasztalni. Az autó szélvédője ugyanis elnyeli az UV sugárzások javarészét, így a lencsékben nem tudnak elindulni a kívánt folyamatok. Szerencsére azonban ez a technológia is folyamatos fejlesztések alatt állt, így mára már ezt a hiányosságot is kiküszöbölték.

A fotokróm lencséjű napszemüvegeket elsősorban tehát olyan embereknek javasoljuk, akik rendszeresen, hosszútávon sportolnak szabadtéren, vagy éppen hosszú órákat töltenek vezetéssel. Természetesen hétköznapi viselés esetén is praktikusak lehetnek, azonban úgy nem feltétlenül lesz maximálisan kihasználva a bennük rejlő potenciál.

Teljes mértékben hosszútávon történő kerékpározás, futás, vezetés közben lehet kiaknázni a fotokróm napszemüvegek nyújtotta pozitívumokat, de kiváló lehet még gördeszkázás, golfozás során is. További előnyük, hogy 100%-ban védik a szemeket a káros UV-sugaraktól.

Mivel leginkább aktív szabadtéri tevékenységekhez ajánlott viseletük, így a legtöbb fotokróm napszemüveg sportos formatervezésű. Ez persze nem zárja ki a stílusos megjelenést, hiszen jól funkcionálnak divatos kiegészítőkként is.