Blog

Milyen egészségügyi problémák ellen véd a napszemüveg?

2014.06.20 11:22

Milyen egészségügyi problémák ellen véd a napszemüveg?

 


A megbízható helyen vásárolt, UV-védelemmel ellátott napszemüveg számtalan egészségügyi problémától és komoly betegségtől védi meg viselőjét; ezek közt gyorsabban és lassabban kialakuló, kevésbé súlyos és tartós látáskárosodással járó megbetegedések is szerepelnek.

 

 

 

 

 

A túlzott napsugárzás fokozza az időskori szürkehályog és makuladegeneráció kialakulásának esélyét. Előbbi következtében a szemlencse egy része vagy egésze elszürkül, ami homályossá teszi a látást; utóbbi esetében pedig az éleslátás helyén az idegsejtek elpusztulnak, így a beteg látása folyamatosan romlik.

 

 

A káros UV-sugarak miatt a szem felülete begyulladhat, illetve az éjszakai és a színlátás is károsodhat. Ha túl sok napfény éri a szemet, a szemkörnyéki bőr korai öregedésének, valamint a szem vagy a bőr daganatos megbetegedésének kockázata nő. Napszemüveg nélkül a levegőben található por a szemünkbe kerülve allergiát okozhat.

 

Ha rövid ideig éri a sugárzás a védetlen szemet, szemkáprázás, ha pedig sokáig, akár hóvakság is kialakulhat, amely erős könnyezéssel és fájdalmas pislogással jár. Szerencsére mindezek egy minőségi napszemüveggel megelőzhetők; ha egy divatos, az arcformánkhoz illő modellt választunk, öltözésünk stílusos kiegészítője lehet.