Blog

Miért jó a polarizált napszemüveg?

2016.06.23 13:18

Mi is az a polarizált napszemüveg?

A napszemüveg kiválasztásánál az egyik elsődleges kritérium, hogy az adott termék megfelelő védelmet nyújtson az UV-sugaraktól. Emellett viszont nem elhanyagolható szempont az sem, hogy tisztán, hibátlanul lássunk benne. 

 

Utóbbiról talán úgy gondoljuk, hogy ez egy alapvető tulajdonság, nem pedig valami extra. A napszemüvegek ára azonban nyilvánvalóan nem véletlenül mozog elég széles skálán. Bizonyos alapanyagok más és más funkciókkal látják el őket, a különféle lencsék esetében is hatalmas különbségeket tapasztalhatunk. Rendkívül nagy eltérésekkel találkozhatunk különféle napszemüvegek viselésekor, legyen szó a színekről, a fényekről vagy éppen az élességről.

 

A polarizált lencsén olyan pici függőleges csíkok találhatóak, amelyek csak a függőleges irányú visszatükröződő fényeket engedik át. A vízről, földről, különféle felületekről visszaverődő fényt így kiszűri a polarizált réteggel ellátott lencse. Ez zavartalan látást eredményez a napszemüveg viselésekor, amely kiváló lehet sportolás, vezetés, sétálás vagy például horgászás közben is.

 

A polarizáló anyagot, mely napszemüvegekkel is kompatibilis, az 1930-as években találta fel Edwin H. Land. Ezt a forradalmian új technológiát nem csupán a napszemüvegek esetében használták fel, ugyanis a filmipar és a haditechnika területén is nagy szolgálatot tett.

 

A polarizált napszemüvegben tehát nem kell az aszfaltról, a vízről és az innen-onnan visszaverődő fényektől tartanunk. Sokkal zavartalanabbul, kényelmesebben és tisztábban láthatunk mindent, mely némiképp biztonságot nyújthat a legáltalánosabb tevékenységek során is.