Blog

Miért fontos a napszemüveg?

2016.04.13 14:58

Miért fontos a napszemüveg?

 

Számtalan szín és forma, minden évben változó trendek jellemzik a mai napszemüveg divatot. Egy jól megválasztott darab méltán lehet az öltözékünk meghatározó kiegészítője és egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

 

De nemcsak a külcsín miatt érdemes napszemüveget viselni!

 

 
Az egyre fokozódó napfénysugárzás, nem csak bőrünknek, de szemünknek is nagyon ártalmas, ezért a napszemüveg, olyan része kellene legyen az életünknek, mint a bőrünknek a naptej, vagy  egy napernyő.

 

Egy egészséges szaruhártya a káros sugarak, mintegy 98,5%-át megszűri, de a maradék 1,5 % viszont gond nélkül éri el a sérülékeny retinát. Tehát a jó napszemüveg, nemcsak divat, és kiegészítő, hanem elengedhetetlen szemünk védelmére! Vásárláskor azon felül, hogy mi áll jól nekünk fontos azt is megvizsgálni, hogy milyen védelemmel van ellátva a lencse. Ezt a szemüvegekre ragasztott matricán jelzik. A WHO meghatározása alapján az UV-fény hullámhossza 1-400 nm közé esik, ezért azok a szemüvegek, amelyeken az UV400 matrica található 100%-ban megszűrik a sugarakat! Egy jó napszemüveg azonban mind az UV-A, UV-B és UV-C sugarakat is szűrik. Fontos tudni, hogy ezt a fajta védelmet egy napszemüveg a lencse színétől és sötétségétől függetlenül képes megtenni, hiszen ez egy fólia réteg, amit a gyártás során helyeznek a lencsékre! Egy szűrő nélküli napszemüveggel, főleg, ha sötét a lencséje, többet ártunk, mint használunk. A kitáguló pupillán át jóval több káros sugár jut be a szembe, így sokkal intenzívebben károsítja a retinát!

 

Célszerű továbbá olyan keretet választani, mely nem áll el nagyon a bőrünktől és akár még a szemöldökünket is eltakarja, így nem jutnak mögé a káros sugarak!

 

Egy formájában, védelemben jól megválasztott napszemüveg mellett biztonsággal és magabiztosan élvezhetjük a napsütéses napokat!