Blog

Lencse kategóriák, avagy mire figyelj, ha napszemüveget választhatsz!

2016.04.18 13:34

Lencse kategóriák, avagy mire figyelj, ha napszemüveget választhatsz!


Amikor napszemüveg vásárlásra készülsz, több dolgot is mérlegelni kell a külső megjelenésen túl. Most segítünk Neked, hogy tudd, mire figyelj, ha napszemüveget szeretnél választani.

 

 

 

 

 

A napszemüvegen, vagy a tartozékán szerepelnie kell a „CE” jelzésnek, amely arra utal, hogy a választott darab maximálisan megfelel az EU szabályelveknek, mivel ez a termék megfelelőségi tanúsítvány jelzése. Ezen kívül létezik, egy un. filterkategória, amely a napszemüveg lencséjének sötétségét jelöli.
Ez egy 0-4-ig terjedő kategória, amely a következőképpen néz ki:

0-s kategória: Tiszta, vagy enyhén színezett lencse, esztétikumot és kényelmet szolgál.

1-es kategória: Enyhén színezett, részben felhős időben ajánlott

2-es kategória: Közepesen színezett lencse, átlagos napsütésben ajánlott

3-as kategória: Sötét lencse, erős napfényben ajánlott

4-es kategória: Nagyon sötét lencse, kivételesen erős napfényben ajánlott. *

*Forrás www.latszereszszovetseg.hu.

A napfénynek három része van: az ultraibolya, a látható fény, és a vörösibolya tartomány. Ezen belül az ultraviola sugarak a veszélyesek, melynek további három része van, az UVA, UVB és az UVC. Az UVC sugarakat a föld ózonrétege maximálisan kiszűri, a másik kettőt viszont nem, és ezek felelősek a bőrrák kialakulásáért, illetve a szem megbetegedéséért, mint például a hályog megjelenéséért.  Ezek a sugarak 400 nm tartományban mozognak, ezért, mikor azt a feliratot látjuk a napszemüvegen, hogy UV400, az azt jelenti, hogy maximálisan kiszűri a káros sugarakat! Mindenképpen ilyent érdemes vásárolnod!

Ezeken kívül fontos lehet a lencse színe is, hiszen ezt sem a ruhánk színéhez érdemes igazítani!

 De mégis mit mikor érdemes használni?

A barna lencse: erős napsütésben tökéletes, mivel nyugtatja a szemet, javítja a térlátást és a kontrasztokat, így vezetéshez ideális lehet.

A zöld lencse: bármilyen időszakban és fényviszonyban használható. A zöld lencse mellett a legjobb a színlátásunk. Tompítja a fényt, de anélkül, hogy sötétíteni a környezet képét.

A szürke lencse:  Ez, ami legkevésbé torzítja a valóságos színeket, így teljesen természetes hatású látást biztosít viselése esetén, viszont a kontrasztot nem javítja.

A kék, vagy sárga lencsék: Ezek elsősorban divatirányzatok miatt kerülnek bevezetésre. A sárga ennek ellenére jól használható, ha fokozott képélességre vágyunk, viszont nagyon nem ajánlott erős fényben.

Semmi esetben se vegyetek utcai árusoktól jelölés nélküli szemüvegeket, mert UV szűrő nélkül többet ártanak, mint használnak, mivel a sötét lencse következtében a pupilla kitágul, és gond nélkül jutnak be a káros sugarak a szembe!

Ha olvasva cikkünket az jut eszedbe, hogy vajon a te napszemüveged megfelel e, ezeknek a védelmeknek, akkor a Magyar Látszerész Szövetségnek köszönhetően minden évben UV teszt kampánnyal igyekszik felhívni a figyelmünket a jó napszemüveg fontosságára. Ennek keretében tavasszal a kampányban résztvevő optikusoknál ingyen beméretheted szemüveged UV szűrő képességét!

És még egy apró jótanács! Célszerű minél nagyobb keretű szemüveget választani, amely teljesen lefedi a szemünket, és tökéletesen rásimul az arcunkra, így még azt is kivédheted, hogy a szemüveg mögül jussanak szemedbe a káros sugarak!