Blog

Kajak-kenu az olimpián

2016.07.21 11:52

Kajak-kenu az olimpián

 

A nyári olimpiai játékok között 1936 óta szerepel a kajak-kenu. Ebben a sportágban egy- és kétfős kenukat, valamint egy-, két-, és négyfős kajakokat használnak.

 

A versenyszámok elnevezései a kenu és a kajak angol elnevezéseiből (canoe, kayak), illetve a versenyzők létszámából tevődik össze. Ennek megfelelően például a C-2 a kenu kettes, a K-4 pedig a kajak négyes rövidített verziója. Kezdetben 10.000 méteres távokon is megrendezték a síkvízi versenyszámokat, ma már 200, 500 és 1000 m-es szakaszok vannak. Idén augusztus 9.-től kezdődnek el a kajak-kenu olimpiai versenyszámok.

 

 

Még, ha kicsit távolinak is érezzük magunktól ezt a sportot, biztosan közelebbinek tudhatjuk a magyar sportolók eredményessége miatt. Nem elhanyagolható tény ugyanis, hogy hazánk a legtöbb olimpiai érmet szerzett ország a kajak-kenu területén. Eddig összesen 71 érmet sikerült szereznie Magyarországnak, melyből 19 arany, 27 ezüst és 25 bronz. Második helyen jelenleg Németország áll 25 arany, 14 ezüst és 16 bronz éremmel (összesen 55), míg az első helyen a Szovjetunió szerepel 29 aranyérme miatt, melyet 13 ezüsttel és 9 bronzzal egészített ki (összesen 51).  

 

 

A kajak egy zárt fedélzetű, kisebb méretű csónak, melyet kétvégű lapáttal kell evezni. Észak-Amerika és Grönland területéről származik, rengeteg mindenre használták. Könnyen irányítható, gyors közlekedési eszközként háborúk során éppúgy jól ki lehetett használni a benne rejlő lehetőségeket, mint áru- és személyszállítás esetén. Eredetileg fából készült, napjainkban azonban műanyag, üveg- vagy szénszál adja az alapját. A hajótestben légkamrák találhatóak, amelyek a felborult kajak, illetve evezősök a víz felszínén tartására hivatottak.  

 

 

Ennél a sportnál rendkívül lényeges a réteges öltözködés, a hosszúszárú nadrág és a hosszú ujjú póló viselete. Ezek azért fontosak, mert az átlagosnál sokkal erőteljesebb UV sugárzásnak van kitéve kajakozás során az ember, valamint még pluszban a víz felszínéről is visszatükröződik a fény. Elővigyázatosság nélkül, akár súlyos égési sérülések is felléphetnek, amelyeket nyilvánvalóan jobb megelőzni. Nem szabad megfeledkezni szemünk védelméről sem, melyet egy minőségi, kényelmes napszemüveggel könnyedén meg tudunk oldani.