Blog

Ilyen napszemüveget ne vegyél!

2015.01.15 11:25

Ilyen napszemüveget ne vegyél!

 

Napszemüveget azért nem könnyű vásárolni, mert igencsak széles a kínálat. Szinte minden üzletben találkozhatunk velük, különösen tavasszal és nyáron, mikor a napsütéses órák száma hirtelen ugrásszerűen megnő.

Ekkora kínálatot látva természetes, hogy sokan tanácstalanok, nem tudják, hogy milyen napszemüveget is kellene venniük. Nos, azt megmondhatjuk, hogy milyet ne: a különböző hipermarketekben található, néhány száz, esetleg 1-2 ezer forintos napszemüvegek biztosan nem jelentenek jó választást.

Ennek oka igen egyszerű: ezek az olcsó napszemüvegek sajnos pontosan annyit is érnek, mint amennyibe kerülnek. A legnagyobb baj velük, hogy legtöbbször nem rendelkeznek UV-szűrővel, a lencséjük ugyanakkor sötét, így a szemet árnyékban tartják. Ez azért probléma, mert a sötét lencsék miatt a pupilla kitágul, UV-szűrő hiányában azonban a nap káros sugarai akadálytalanul áthatolnak a szemüvegen, így még nagyobb felületen képesek támadni a pupillát, vagyis még rosszabb a helyzet, mintha egyáltalán nem viselnénk semmilyen napszemüveget.