Blog

Evezés az olimpián

2016.08.02 10:33

Evezés az olimpián

 

 

Magyarországon a kajak és kenu népszerűségéből kifolyólag az evezés, mint versenysport, kissé háttérbe szorul. Eredetileg már a legelső, 1896-os olimpia programjának is része volt, de időjárási okokból kifolyólag nem rendezték meg. 1900-tól azonban folyamatosan mindig szerepelt a nyári olimpiák programjában.

 

 

Hazánk 19 alkalommal képviseltette magát ebben a sportágban, de nem sikerült még túl sok igazán jó eredményt elérni. Megemlítendő Levitzky Károly 1908-as 3. helyezése egypárevezős versenyszámban, aki egyébként a következő olimpián is indult, azonban nem zárt jó helyezéssel. Kiemelkedő eredményt ért még el Ambrus Mariann is 1976-ban, aki 6. lett szintén egypárevezős versenyben. Az eddigi legjobb helyet Melis Zoltán, Csermely József, Sarlós György és Melis Antal alkotta négyes érte el, akik 1968-ban másodikak lettek kormányos nélküli számban.

 

 

Nők 1976 óta nevezhetnek. Az összesített éremtáblázat alapján, a ranglista élén az NDK áll, őket az USA követi, harmadik helyen pedig Nagy-Britannia áll. Magyarország a 40-ből a 35. helyen van jelenleg. Egypárevezős és nyolcas versenyszámokat egészen az 1900-as olimpiával kezdve minden alkalommal megrendeztek. Ezeket még többnyire kiegészítette a kétpárevezős, a négypárevezős, a kormányos nélküli kettes, a kormányos kettes, a kormányos nélküli négyes és a kormányos négyes versenyek.  Könnyűsúlyú kétpárevezős és kormányos nélküli négyes versenyszámok 1996 óta szerepelnek a programban.  

 

 

Az evezéshez átlagon felüli állóképesség kell, gyakorlatilag minden izomcsoport alkalmazása szükséges hozzá. A versenytáv 2000 méteres hosszt jelent állóvízi pályán. Az evezés két lapáttal történik párevezős versenyszámoknál, váltott evezősnél pedig egy lapáttal, menetiránnyal háttal zajlik a verseny. A könnyűsúlyú versenyek esetében a sportolók súlya maximum 70 kg lehet.

 

 

Ahogyan a kajakozás és kenuzás esetében is, az evezésnél szintén fontos a környezeti viszontagságoknak megfelelő öltözék. Ilyenkor is fokozott UV-sugárzásnak vannak kitéve a sportolók, ezért lényeges, hogy a bőr minél maximálisabb felületét óvják evezés közben. Emellett természetesen nem szabad elfelejtkezni a szemek épségéről, illetve a megfelelő látási viszonyokról. Ebből kifolyólag elengedhetetlen egy kiváló minőségű napszemüveg, amely 100%-ban kiszűri az UV sugarakat, valamint maximális optikai tisztaságot nyújt, és egyben megszünteti a fény visszatükröződéséből adódó problémákat. Az Oakley Shallow Blue Polarized lencséjű napszemüvege többek között tökéletes lehet ilyen célra.