Blog

A golf és az olimpia

2016.07.28 09:40

A golf és az olimpia

A golf pontos eredete vitatott. Egyesek szerint egészen a 13. századi Hollandiáig nyúlik vissza története, míg mások úgy vélik, a napjaink szabályai szerint űzött sport skót fejekből pattant ki. Természetesen ezek csupán hasonlítottak a modern golfhoz: az volt a lényegük, hogy a bőrlabdát a több száz méterre lévő lyukba, minél kevesebb ütéssel juttassák el a játékosok.

 

Ez a sportág rengeteget alakult az évszázadok során, annak ellenére, hogy nagyon sok országban hosszabb-rövidebb időtartamokra betiltották. Kezdetben természetesen csak férfiak játszhatták, azonban érdekes tény, hogy az első női golfozó Stuart Mária, skót királynő volt. Egységesedni igazán csak a 18. században kezdett, amikor is megalapult a St. Andrews Society of Golfers nevezetű golfklub (ma The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews), amely kiadta az első hivatalos golf szabályzatot.

 

Nem sokkal később, a 19. században megrendezték az első női tornát, illetve létrejött az első női golfklub is. Innentől kezdve indult világhódító útjára ez a sport, melynek megkérdőjelezhetetlen bizonyítéka, hogy az 1900-as olimpiai játékokon már fel is került a versenyjátékok palettájára. 1904-ben szintén szerepelt a versenyszámok között, azonban egészen az idei, 2016-os nyári olimpiáig nem játszották. A két olimpiai megmérettetésen összesen 5 nemzet indult: Amerika, Franciaország, Görögország, Kanada és Nagy-Britannia.

 

Az 1900-as olimpián az amerikai származású Charles Sand nyert a férfiak versenyén, míg a nők közül Margaret Abbott szerezte meg az aranyérmet. Az 1904-es játékokon már egyéni és csapat golfversenyeket is rendeztek, azonban nők ekkor nem versenyeztek. Az angolok ez alkalommal nem is neveztek, a győztes pedig a kanadai George Lyon lett az amerikai versenyzők szomorúságára. A következő olimpián olyan egyedülálló helyzet állt elő, hogy végül senki se akart indulni ebben a sportágban. Ezt követően eltörölték a versenyszámok közül a golfot, egészen napjainkig, a 2016-os Riói olimpiáig.

 

Az olimpián stroke play formában fogják játszani a golfot, mely a match play mellett a másik legfőbb játékforma. A stroke play esetében az nyer, aki a legkevesebb ütésszámot éri el a fordulókban. Ez általában 18 lyukat jelent, a profi tornák négy fordulóból állnak többnyire. Az viszont a golf minden formájánál fontos tényező, hogy a játékosok tökéletesen lássák a pályát a változó fényviszonyok ellenére. Az Oakley nem meglepő módon kifejezetten ehhez a sportághoz fejlesztett ki egy kollekciót. Ezek a napszemüvegek kiválóak a golfozás során fellépő zavaró fényviszonyok kiküszöbölésére, továbbá optikai tisztaságuk is hibátlan. Ebből kifolyólag kitűnően látható lesz a terep, így kizárólag a golfozók tehetségén és tudásán múlik majd játékuk sikeressége.